niedziela, 11 września 2011

Domowa pizza. Idealna!




Łyżce Widelcowi zachciało się domowej pizzy.
Z ulubionymi składnikami - bogatej w warzywa i kolorowej.
Ponieważ oboje uwielbiają wersję na bardzo cienkim cieście,
przepis na spód wyszperali na blogu Kwestia Smaku.
Autorka podaje proporcje na naprawdę duży głód :-)
My zmniejszyliśmy ilość ciasta o połowę, a i tak wyszły nam dwie dość duże pizze.

Domowa pizza na cienkim cieście z pomidorami, cebulą, papryką, szynką i kukurydzą

Na spód:
-250 g mąki pszennej
-5 gram suchych droższy instant
-szczypta soli
-szczypta cukru
-125 ml ciepłej (nie gorącej!) wody

Dodatki (na to mieliśmy ochotę):
-1 cebula
-2 pomidory
-pół strąka czerwonej papryki
-kilka pieczarek marynowanych (dla Widelca)
-2 plasterki szynki (5 dag)
-200 g Salsa Dip
-200 g mozzarelli
-2 łyżki kukurydzy
-sól, pieprz, oregano i bazylia

Łyżka wymieszała przesianą mąkę z drożdżami, solą, cukrem w dużej misce.
Następnie dolała wodę i dokładnie wymieszała, tylko do połączenia składników.
Przykryła ściereczką i opatuliła kocem na 2 godziny.
Ciasto dwukrotnie zwiększyło objętość.
Widelec włączył piekarnik i ustawił 240 stopni.
Na wysmarowanej oliwie blaszce z piekarnika, Widelec ułożył połowę ciasta i rozciągając, uformował równy placek.
Łyżka posmarowała go połową Dipu Salsa.
Ułożyła pomidory i cebulę pokrojone w plasterki, paprykę i szynkę pokrojone w paseczki, posypała kukurydzą.
Widelec na swojej połowie ułożył 4 marynowane pieczarki.
Na koniec Łyżka posypała całość szczyptą soli, czarnym pieprzem i ziołami.
Wspólnymi siłami włożyli pizzę do piekarnika i piekli 20 minut.
Na 5 minut przed zakończeniem dołożyli pokrojoną mozzarellę.
Pizza wyszła dokładnie taka jak Widelec i Łyżka lubią najbardziej:
chrupiący spód i bogactwo warzyw przykryte rozpuszczoną mozzarellą :-)



Pyszności :-)

2 komentarze:

Każda opinia jest dla nas niezwykle cenna :-)