piątek, 16 września 2011

Kurczak z warzywami



Łyżka lubi dania ekspresowe.
W ramach sprzątania lodówki powstało zatem szybkie, sycące
i, co najważniejsze, pełne warzyw danie.
Jedną porcję Widelec zabrał do pracy :-)

Filet z kurczaka z warzywami

Składniki na 4 porcje:
-600 g piersi kurczaka
-4 małe strąki papryki (zielona i biała)
-1 duża cebula
-2 duże marchewki
-pół puszki kukurydzy konserwowej
-2 łyżki oleju rzepakowego
-1 łyżeczka cukru
-sól, pieprz, oregano, granulowany czosnek
-słodka i ostra papryka

Na początku Łyżka pokroiła pierś z kurczaka w cienkie paseczki.
Posypała obficie słodką i ostrą papryką, a następnie całość dokładnie wymieszała.
Odstawiła na bok.
Zajęła się warzywami: marchewki pokroiła w słupki, papryki w paski, a cebulę w półplasterki.
Na rozgrzanym oleju usmażyła na złoto kurczaka.
Zdjęła go z patelni, na którą dolała 1 łyżkę oleju i wrzuciła cebulę.
Gdy ta zmiękła, dodała paprykę oraz marchewkę.
Dolała szklankę wody, dosypała cukier, sól i pieprz.
Dusiła pod przykryciem ok. 10 minut, aż warzywa będą prawie gotowe. 
Dorzuciła przesmażonego kurczaka i kukurydzę z puszki.
Sprawdziła smak, po czym przyprawiła oregano i czosnkiem granulowanym.


Łyżka stwierdziła, że idealnie smakuje z kaszą gryczaną, na którą Widelec kręcił nosem, bo wolałby z ryżem. Obie wersje gorąco polecamy! :-)

1 komentarz:

Każda opinia jest dla nas niezwykle cenna :-)