poniedziałek, 19 września 2011

Tarta z jabłkami i nektarynkami

Przeglądając znalezione w pracowniczej kuchni "Wysokie Obcasy" nr 36 (639)
z 10.września 2011 r., Łyżka z wielkim zaciekawieniem dojrzała przepis na tartę z morelami autorstwa Marty Gessler.
Tartę niezwykłą, bo ciasto kruche robi się zupełnie inaczej niż zwykła była uważać.
Szybciutko zapisała potrzebne składniki i choć nie miała moreli,
postanowiła wykorzystać zakupione przez Widelca kilka dni wcześniej nektarynki i jabłka.
Modyfikacja nie zaszkodziła tarcie, więc podajemy z naszymi zmianami :-)

Tarta z jabłkami i nektarynkami
Spód:
-90 g masła pokrojonego w kostkę
-3 łyżki wody
-1 łyżka cukru
-1 łyżka oleju arachidowego
-150 g mąki
-szczypta soli

Krem:
-250 ml mleka
-4-cm kawałek laski wanilii
-3 żółtka

-70 g cukru pudru
-20 g mąki ziemniaczanej
-2 jabłka
- 2 nektarynki
W żaroodpornej misce (albo naczyniu) umieścić masło, olej, wodę, cukier i sól.
Do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika wstawić miskę na 15 min. Kiedy masło się rozpuści, zacznie brązowieć na brzegach, wyjąć misę i od razu dodać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, powstanie kula ciasta. Gorącą przełożyć do formy na tartę i rozgniatając łyżką rozłożyć na całej formie. Nakłuć widelcem.
Piec w 200 st. C przez 15 min. Wyjąć i odstawić.

Zrobić krem: mleko zagotować z wanilią. Żółtka z cukrem ubić, aż masa zbieleje. Dodać mąkę, zamieszać. Powoli wlać gorące mleko (uprzednio wyjąć wanilię), cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przełożyć masę do garnka i mieszając, zagotować, aż pojawią się bąbelki. Odstawić.

Jabłka i nektarynki pokroić w półksiężyce. 

Na upieczonym cieście rozsmarować krem, ułożyć owoce i na 15 min wstawić do piekarnika.

Ciasto kroić po ostygnięciu. Posypać cukrem pudrem z wanilią lub nie.



My woleliśmy taką:





Smacznego! :-)

Ten przepis dodajemy do akcji "Tarty na wszystkie sposoby" i "Sezon na jabłka"



6 komentarzy:

  1. Hmm... Bardzo ciekawy sposób na kruche ciasto. Robiłam już takie z rozpuszczonym masłem, i było bardzo smaczne, ale tym zaskoczyłaś mnie zupełnie. Zapisuję do spróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. @Gin, naprawdę warto! I dużo mniej pracy niż przy tradycyjnym kruchym ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sposób robienia ciasta zaskakujący. Efekt rewelacyjny;)

    OdpowiedzUsuń
  4. @Panna Malwinnna, to prawda :-) Polecamy bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń

Każda opinia jest dla nas niezwykle cenna :-)