Przeglądając znalezione w pracowniczej kuchni "Wysokie Obcasy" nr 36 (639)
z 10.września 2011 r., Łyżka z wielkim zaciekawieniem dojrzała przepis na tartę z morelami autorstwa Marty Gessler.
Tartę niezwykłą, bo ciasto kruche robi się zupełnie inaczej niż zwykła była uważać.
Szybciutko zapisała potrzebne składniki i choć nie miała moreli,
postanowiła wykorzystać zakupione przez Widelca kilka dni wcześniej nektarynki i jabłka.
Modyfikacja nie zaszkodziła tarcie, więc podajemy z naszymi zmianami :-)
Tarta z jabłkami i nektarynkami
Spód:
-90 g masła pokrojonego w kostkę
-3 łyżki wody
-1 łyżka cukru
-1 łyżka oleju arachidowego
-150 g mąki
-szczypta soli
Krem:
-250 ml mleka
-4-cm kawałek laski wanilii
-3 żółtka
-70 g cukru pudru
-20 g mąki ziemniaczanej
-2 jabłka- 2 nektarynki
W żaroodpornej misce (albo naczyniu) umieścić masło, olej, wodę, cukier i sól.
Do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika wstawić miskę na 15 min. Kiedy masło się rozpuści, zacznie brązowieć na brzegach, wyjąć misę i od razu dodać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, powstanie kula ciasta. Gorącą przełożyć do formy na tartę i rozgniatając łyżką rozłożyć na całej formie. Nakłuć widelcem.
Piec w 200 st. C przez 15 min. Wyjąć i odstawić.
Zrobić krem: mleko zagotować z wanilią. Żółtka z cukrem ubić, aż masa zbieleje. Dodać mąkę, zamieszać. Powoli wlać gorące mleko (uprzednio wyjąć wanilię), cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przełożyć masę do garnka i mieszając, zagotować, aż pojawią się bąbelki. Odstawić.
Jabłka i nektarynki pokroić w półksiężyce.
Na upieczonym cieście rozsmarować krem, ułożyć owoce i na 15 min wstawić do piekarnika.
Ciasto kroić po ostygnięciu. Posypać cukrem pudrem z wanilią lub nie.
My woleliśmy taką:
-90 g masła pokrojonego w kostkę
-3 łyżki wody
-1 łyżka cukru
-1 łyżka oleju arachidowego
-150 g mąki
-szczypta soli
Krem:
-250 ml mleka
-4-cm kawałek laski wanilii
-3 żółtka
-70 g cukru pudru
-20 g mąki ziemniaczanej
-2 jabłka- 2 nektarynki
W żaroodpornej misce (albo naczyniu) umieścić masło, olej, wodę, cukier i sól.
Do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika wstawić miskę na 15 min. Kiedy masło się rozpuści, zacznie brązowieć na brzegach, wyjąć misę i od razu dodać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, powstanie kula ciasta. Gorącą przełożyć do formy na tartę i rozgniatając łyżką rozłożyć na całej formie. Nakłuć widelcem.
Piec w 200 st. C przez 15 min. Wyjąć i odstawić.
Zrobić krem: mleko zagotować z wanilią. Żółtka z cukrem ubić, aż masa zbieleje. Dodać mąkę, zamieszać. Powoli wlać gorące mleko (uprzednio wyjąć wanilię), cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przełożyć masę do garnka i mieszając, zagotować, aż pojawią się bąbelki. Odstawić.
Jabłka i nektarynki pokroić w półksiężyce.
Na upieczonym cieście rozsmarować krem, ułożyć owoce i na 15 min wstawić do piekarnika.
Ciasto kroić po ostygnięciu. Posypać cukrem pudrem z wanilią lub nie.
My woleliśmy taką:
Hmm... Bardzo ciekawy sposób na kruche ciasto. Robiłam już takie z rozpuszczonym masłem, i było bardzo smaczne, ale tym zaskoczyłaś mnie zupełnie. Zapisuję do spróbowania! :)
OdpowiedzUsuń@Gin, naprawdę warto! I dużo mniej pracy niż przy tradycyjnym kruchym ;-)
OdpowiedzUsuńcudowności :) uwielbiam
OdpowiedzUsuń@Magda K., dziękujemy :-)
OdpowiedzUsuńSposób robienia ciasta zaskakujący. Efekt rewelacyjny;)
OdpowiedzUsuń@Panna Malwinnna, to prawda :-) Polecamy bardzo :-)
OdpowiedzUsuń