wtorek, 31 maja 2011

Kalafior i brokuł lubią się bardzo...

Łyżka zawiedziona brakiem zadowalającej reakcji Widelca na poprzednią sałatkę, postanowiła Go zaskoczyć inną odsłoną brokuła. Pomyślała sobie: Może w tej wersji w końcu mu posmakuje i zmieni swoje negatywne nastawienie do tego warzywa?
Czas pokaże...

Kalafior i brokuł z marchewką
Składniki:
1 brokuł (500 g)
1 kalafior (500 g)
3 młode niewielkie marchewki
1 cebula
oliwa z oliwek
sól
cukier
pieprz
lubczyk
estragon
Przygotowanie:
Najpierw na parze Łyżka gotowała 4 minuty kalafiora i brokuła. Al dente. Lubi bowiem kiedy warzywa zachowują swój naturalny kolor, kształt i aromat.
Marchewki pokroiła w ukośne plasterki, a cebulę w piórka.
Na patelni rozgrzała 3 krople oliwy, wrzuciła marchewkę, dodała po szczypcie soli, cukru i pieprzu.
Po chwili dodała cebulę, a kiedy ta się zeszkliła, wsypała zioła, a następnie dolała 1/4 szklanki wody, przykryła pokrywką i pozwoliła warzywom na niewielkim ogniu się dusić. Przez 8 minut.
Łyżka w dużej misce ułożyła brokuła i kalafiora, a na górze rozłożyła uduszoną marchewkę z cebulą w ziołach.
Delikatnie potrząsnęła, na koniec dodała odrobinę soli i pieprzu.
Smacznego! :)

P.S. Widelec zajadał się aż miło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każda opinia jest dla nas niezwykle cenna :-)