czwartek, 1 września 2011

Naleśniki z kefirem


Od pobytu w chełmskiej wsi za Łyżką chodziło zrobienie naleśników.
Zobaczyła co mieszka na półkach w lodówce, a inspiracją był przepis znaleziony na tej stronie.
Oczywiście nie byłaby sobą, gdyby nie dodała do naleśników czegoś od siebie ;-)
Wyszły fantastycznie mięciutkie i delikatne w smaku.
Polecamy jako odmianę, jeśli komuś znudziły się tradycyjne naleśniki.
(Są w ogóle takie osoby?;-)

Naleśniki z kefirem z białym serem
Składniki na 8 niedużych naleśników:

-400 g kefiru
-2 małe jajka
-ok. 8 łyżek oleju
-1 szklanka mąki pszennej
-2 szczypty cynamonu
-szczypta soli

Nadzienie:
- 300 g białego sera półtłustego
-1 łyżka śmietany 18% (lub mleka)
-2 łyżki cukru pudru

W dużej misce Łyżka połączyła kefir i jajka, dodała olej (1 łyżkę), mąkę, cynamon i sól.
Odstawiła na czas przygotowywania nadzienia.
W małej miseczce rozgniotła ser, dodała łyżkę śmietany, a na koniec 2 łyżki cukru pudru.
Na mocno rozgrzanej i naoliwionej patelni smażyła rumiane naleśniki,
zgrabnym ruchem ręki przewracając je na drugą stronę.
Po usmażeniu posmarowała od serca twarożkiem
i złożyła w chusteczkę.




Smacznego! :-)

2 komentarze:

  1. o, na kefirze do tej pory robiłam tylko pancakes, zwykłych naleśników jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. @monami - zdecydowanie polecamy do spróbowania:-)

    OdpowiedzUsuń

Każda opinia jest dla nas niezwykle cenna :-)