czwartek, 29 września 2011

Irackie ciasto marchewkowe



 



Zimne poranki. Wcześnie zapadający zmierzch. Jesienna burza. 
Takie są ostatni dni. 
To wprost nie do uwierzenia, lecz ani Łyżka, ani Widelec nie jedli do tej pory ciasta z marchewką.
Idealnie wilgotne, pasuje do kubka rozgrzewającej herbatki w długie wieczory.



Iraqi Carrot Cake
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich (użyliśmy laskowych)
- 1 szklanka startej marchwi
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka (użyliśmy 3 małe jajka)
- ½ litra oleju kukurydzianego (użyliśmy słonecznikowego)

Jak to zrobiliśmy:
Widelec włączył piekarnik i ustawił na 170 st.
W dużej misce Łyżka dokładnie wymieszała wszystkie składniki.
Przelała do tortownicy ø24 cm uprzednio wysmarowanej olejem i wysypanej płatkami owsianymi.
Piekli przez 1 godziny.


Smacznego! :-)

Przepis dołączamy do akcji:

5 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję, bo lubię ciasta z marchewką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no proszę jakie smakowite połączenie banana z marchewką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. @Tyna, wypróbuj - naprawdę warto! :-)

    @chantel, bardzo smakowite :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. w taką pogodę takie ciasta na wagę złota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 43 year old Technical Writer Oates Murphy, hailing from Clifford enjoys watching movies like Where Danger Lives and hobby. Took a trip to Longobards in Italy. Places of the Power (- A.D.) and drives a A4. porada

    OdpowiedzUsuń

Każda opinia jest dla nas niezwykle cenna :-)