Jesień. Łyżce ta pora roku kojarzy się przede wszystkim z ciepłym ciastem z owocami i...
zbieraniem kasztanów do noszenia w kieszeni płaszczyka.
Zatem na powitanie jesieni zrobiła najprostszy placek z możliwych.
Został wypatrzony na blogu Smaki i Aromaty i wzbogacony jedynie o orzechy laskowe,
żeby było co pochrupać ;-)
Proste ciasto maślankowe ze śliwkami i orzechami
Składniki na blachę 25x35 cm:
Ciasto:
-1 szkl maślanki
-1 szkl cukru
-2,5 szkl mąki
-3 jajka (całe)
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szkl oleju
-1 cukier wanilinowy /16 g/ (lub cukier z prawdziwą wanilią)
-garść wyłuskanych orzechów laskowych
-1 szkl maślanki
-1 szkl cukru
-2,5 szkl mąki
-3 jajka (całe)
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szkl oleju
-1 cukier wanilinowy /16 g/ (lub cukier z prawdziwą wanilią)
-garść wyłuskanych orzechów laskowych
- garść płatków owsianych
-1 kg śliwek
Łyżka najpierw wymieszała jajka z cukrami, następnie dodała maślankę i olej.
Na końcu dosypała mąkę i proszek do pieczenia.
Kruszonka:
-0,5 kostki masła /100g/
-100 g mąki
-100 g cukru
Składniki szybko zagnieść, aż wyjdzie kruszonka.
Włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta.
Blaszkę wysmarowała olejem i posypała płatkami owsianymi.
Wylała ciasto, na które wysypała posiekane orzechy.
Ułożyła wypestkowane śliwki (rozcięciem do góry).
Wyjęła zmrożoną kruszonkę i skruszyła ją na wierzch ciasta.
Piekła w 175 stopniach przez ok. 40 minut.
Bardzo smacznego! :-)
Przepis dołączamy do "Akcja Śliwka 2011"
jak ja lubię ciasta maślankowe:)
OdpowiedzUsuńŚliwki,orzechy fajne połączenie do tego maślanka nadająca wilgotności ciastu super sprawa :)
OdpowiedzUsuń@Duś - my również :-)
OdpowiedzUsuń@kuchennefascynacje - to prawda! :-)
Przepadam za maślankowymi ciastami właśnie za tę wilgotność, zapach...a jak jest jeszcze z owocami to już całkiem odlot! :)
OdpowiedzUsuńJesień to dla mnie też kieszenie wypełnione kasztanami i zapach dopiero co upieczonego ciasta. A te na maślance z dodatkiem sezonowych owoców- uwielbiam;)
OdpowiedzUsuń